ședință de coaching pentru viața

Ședințe de coaching pentru viață

La ce se referă conceptul de ședințe de coaching pentru viață? Pentru multe persoane, o ședință de coaching încă este o enigmă. Apar întrebări legate de ce se întâmplă într-o sesiune  sau ședință de coaching, cum decurg ședințele, ce trebuie să facă, care sunt beneficiile și alte aspecte, pe care sper ca acest articol să le clarifice.

Și pentru a detalia mai bine ce sunt și la ce ajută astfel de ședințe de coaching, am ales să le pun într-o poveste. Mulți s-ar întreba de ce o poveste? Pentru că ne plac poveștile. Atunci când citim, creierul parcurge cuvintele ca pe niște poze sau imagini. Așa că, hai să aflăm povestea Elizei.

Pentru Eliza totul a început la un an după ce fusese promovată  într-o funcție de conducere. Muncea la o multinațională în vânzări, fapt ce o bucura mult. După ani de zile de multă muncă, în sfârșit venise și timpul ei să se afirme. Știa tot ce era necesar pentru a putea da sfaturi și direcție oamenilor din echipă, mai ales că, și ea contribuise la crearea unor proceduri din cadrul companiei.

Participase la cursuri de formare, citise cărți de dezvoltare personală, și când conducea seara spre casă și telefoanele nu mai sunau, mai asculta câte un podcast. Era sârguincioasă și știa că trebuie să depună mult efort pentru a demonstra de ce este în stare. 

Nu-și dorea să-și dezamăgească managerul sau părinții, care la început fuseseră destul de sceptici că ea va reuși să fie cu adevărat un manager.

Seara, când ajunge acasă după o zi plină de activități, se întâlnește cu Andrei, iubitul ei cu care are o relație de mai bine de cinci ani. De fiecare dată îi povestește ce a făcut la muncă și  lucrurile pe care le-a gestionat cu succes.

După cină, preferă să se uite la un film sau să mai citească dintr-o carte, în timp ce Andrei se joacă pe consola primită cadou de Crăciun de la ea.

Pentru ea, timpul zboară foarte repede. Parcă numai ce a început săptămâna și deja e vineri, iar când vine weekend-ul timpul trece și mai repede. Simte că nu reușește să se vadă cu prietenele ei la fel de des ca înainte și parcă nici relația cu părinții nu mai este atât de strânsă iar asta pentru că-i vede destul de rar. Chiar dacă-i sună în fiecare zi cu video, simte că nu este de ajuns. 

Renunțase chiar și la câteva pasiuni de-ale ei sperând că va avea mai mult timp pentru ea, prieteni și familie, doar că lucrurile nu mergeau în direcția pe care și-o proiectase. Înainte de promovare, mergea săptămânal la sală iar acolo se întâlnea cu prietenele ei, după care mergeau la un ceai și mai povesteau. Îi plăcea să gătească și să-l aștepte pe Andrei cu rețete noi și inovative. În plus, nu trecea un weekend în care să nu plece pe undeva. Mergeau la părinții ei sau ai lui Andrei, sau făceau împreună escapade prin țară sau străinătate.

Acum, totul era schimbat. Și oricât și-ar fi dorit, simțea nu mai reușește să țină pasul cu noile îndatoriri de la muncă dar și cu viața personală. Regreta că nu mai are viața de dinainte dar își spunea că este doar o perioadă și că lucrurile se vor schimba odată ce va avea mai multă experiență.

De curând se întâlnise cu fetele în oraș. După luni bune în care tot încercase să se vadă cu ele, în sfârșit reușise să își facă timp și pentru ea. Ca de fiecare dată își povesteau tot ce au făcut în perioada în care nu s-au văzut. Nu mult a trecut până să realizeze că era o discrepanță între ceea ce povesteau fetele și ce povestea ea. În afară de muncă nu reușise să le spună prea multe lucruri, în timp ce fetele aveau povești fascinante despre cum își petreceau timpul liber.

Această experiență o puse pe gânduri pe Eliza și simțea că ceva nu este în regulă cu ea. Totuși, era împlinită la muncă , avea rezultate bune. Acasă , lui Andrei nu părea că noul stil de viață l-ar deranja. 

Se gândise că oricum urmează perioada de concediu și că sigur asta o va liniști și va reuși să-și găsească acea liniște interioară de care avea nevoie. Era acea perioadă mult așteptată, în care ea și Andrei vor avea timp pentru ei. Își cumpăraseră de ceva timp biletele la mare și chiar dacă mai erau două luni până atunci, deja se vedea cum stă pe șezlong citind o carte și savurând o băutură rece. Știa și la ce restaurant va mânca prima dată, la mâncarea pe care o va comanda, iar seara în ce club vor petrece. Acest gând o liniștise și punea totul pe seama faptului că era obosită.

În viața Elizei nimic nu urma să se schimbe în perioada următoare. Era obișnuită cu deplasările, știa când are ședințele cu echipa ei, când are întâlniri cu clienții și rapoartele de trimis. Timpul parcă nu mai trecea atât de repede, iar gândul ei era tot mai mult la vacanță.

Au trecut cele două luni iar Eliza și Andrei au ajuns la mare. Așa cum își imaginase, după ce și-au despachetat bagajele, primul lucru pe care l-au făcut a fost o baie în mare. Mai apoi, tolăniți pe câte un șezlong, fiecare își petrecea timpul în felul lui. Ea citind o carte iar el navigând pe telefon. Totuși ceva nu era așa cum se aștepta să fie. Telefonul ei de serviciu sunase de câteva ori. Erau chestiuni destul de importante și asta nu o deranja pe Eliza.

Cu toate acestea, la cină Andrei părea a fi destul de abătut. Deschise subiectul relației lor, a faptului că viața se schimbase mult în ultima perioadă și că nu au timp pentru ei nici în concediu. 

A urmat o discuție lungă, în care Eliza realiza că Andrei se îndepărtase de ea și că nu o înțelegea prin câte trece și cât de greu îi este ei în noua postură de manager. Desigur, în locul unei cine mult visate și a petrecerii din club, cei doi s-au îndreptat spre cazare, fiecare cu gândurile lui.

În dimineața următoare atmosfera dintre cei doi nu era una plăcută. Simțeau că mai sunt lucruri de spus dar nici unul nu avea curajul de a începe discuția. După micul dejun au plecat din nou spre mare și au preferat ca fiecare să-și continue activitățile ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

Ultimele evenimente din viața Elizei au început să o pună pe gânduri. Relația cu fetele nu mai era ca altă dată, nici cu Andrei relația nu mai este ca înainte, viața ei pare a se concentra doar pe muncă și cam atât.

Cu această realitate în minte, Eliza se decise să caute pe internet soluții pentru problemele ei. În următoarele zile deja citise câteva articole legate de felul în care poți să-ți gestionezi mai bine timpul de la muncă și cel din viața personală. Le fel găsise câteva sugestii pentru problemele cu care ea se confrunta, însă simțea că lipsește totuși ceva, așa că și-a continuat căutările .

Citise printre multele articole faptul că prin intermediul unor ședințe de coaching pentru viață poți să-ți găsești echilibrul dorit, iar asta a determinat-o să se documenteze mai mult. Auzise de coaching în cursurile de management la care participase acum ceva timp. Chiar își notase în agendă câteva întrebări suport pe care să le adreseze membrilor echipei ei, doar că prinsă cu atâta treabă uitase de ele. I se părea destul de ciudată abordarea de la curs, așa că nu-i dădu-se prea mare importanță. În plus, se întreba cum de astfel de întrebări pot să o ajute pe ea în gestionarea problemelor.

Ținea mult la Andrei și nu-și dorea să se despartă de el. Simțise că lucrurile scăpaseră de sub control încă de când se întâlnise cu prietenele ei, iar faptul că nu mai avea timp pentru micile ei plăceri deja o măcina. 

Astfel, prinse curaj și se decise să își pună ordine în viață și să înceapă o colaborare cu un coach în speranța că lucrurile se vor așeza.

…………………………………..

Așa cum viața Elizei are de suferit, așa și noi ne putem regăsi în experiența ei. Multe lucruri de făcut, activități care ne captează atenția de la lucrurile importante din viață, priorități  peste priorități. 

Momentul cel mai important este acela când conștientizăm faptul că lucrurile nu funcționează sau că nu suntem pe drumul cel bun. Pentru Eliza discuția cu prietenele ei și cu Andrei a fost acel moment care a trezit-o la realitate. Pentru fiecare dintre noi, există un moment de AHA în care realizăm că trebuie să facem ceva diferit.

Coaching-ul este destinat celor care vor să facă o schimbare.

A navigat destul de mult pe internet până să se decidă asupra coach-ului cu care să colaboreze. Îi era destul de greu să se decidă, mai ales că urma să discute despre problemele din viața personală. În mintea ei se gândea că nu poate să discute chiar tot ce o neliniștește, mai ales că avea să discute cu un străin.

Planificase ziua și ora, avea datele de contact pe mail așa că i-a fost ușor să participe la prima ședință. Avea ceva emoții, dar își zicea că și așa nu are ce pierde. Până la urmă, dacă nu-i place poate renunța la colaborare.

După câteva clipe ședință a început. Fiecare s-a prezentat, au început să discute despre ce presupune un program de coaching, frecvența și durata, despre rolul și ajutorul pe care coaching-ul i-l poate oferi . O dată cu trecerea timpului, Eliza începea să prindă curaj și să discute despre problema ei. Era ceva ce-i dădea încrederea necesară să colaboreze cu respectivul coach, mai ales că acesta-i menționase despre etică, regulile după care se ghidează, care sunt lucrurile cu care o poate ajuta și că el nu este acolo să o judece.

Gata, luase decizia. Urma să achiziționeze un pachet de câteva ședințe de coaching. Simțea că cel din fața ei se potrivea cu stilul ei și chiar se simțise bine la prima discuție. 

În următoarele ședințe de coaching cei doi aveau să discute despre valori, iar Eliza a înțeles mai bine care sunt de fapt valorile ei. Dragostea, prietenia, sănătatea, onestitatea și loialitatea erau unele dintre acele valori de la care, în ultima vreme ea se îndepărtase. O ajutau aceste discuții tocmai pentru că le conștientiza mai bine și înțelegea unde greșise în ultima perioadă.

Da, pentru Eliza cariera și partea financiară erau importante, însă realizase că dacă se va concentra doar pe acestea risca să-și piardă prietenii și pe Andrei. Înțelesese mai bine că fiecare decizie pe care o lua, putea să-i afecteze pe cei din jur. Acum știa de ce Andrei reacționase așa la cină și de ce îi reproșase acele lucruri. Omisese să-l consulte în privința schimbărilor din viața lor, iar el se simțea neglijat din această privință. 

Ședințele de coaching o ajutaseră să-și evalueze mai bine credințele și să înțeleagă care dintre acestea o ajutau dar mai ales care o încurcau. Realizase că una dintre credințele ei “fără sacrificii nu poți reuși în viață” era o credință care o limita și putea mai mult să o încurce decât sa o ajute.

După câteva ședințe de coaching Eliza deja se simțea mult mai bine cu ea însăși. Rezultatele la muncă erau chiar mai bune decât înainte iar relațiile cu prietenele ei și Andrei reveniseră la normal. Învățase să fie mai eficientă la locul de muncă astfel încât să-și poată face timp și pentru ea.

Acum mergea la sală de trei ori pe săptămână cu prietenele ei iar o zi pe săptămână gătea alături de Andrei rețetele lor preferate. 

A înțeles mai bine că fericirea vine din lucrurile mici din viața ei și că nu ceea ce avea era important pentru ea ci cum se simțea, de faptul că era împăcată cu ea și cu cei din jur. Nu regreta de alegerea făcută în ceea ce privește ședințele de coaching. Chiar le povestea și fetelor cum a ajutat-o pe ea faptul că a apelat la un coach și cum a reușit să aducă mai mult echilibru în viața ei.

Acum Eliza era mult mai bine…..

Întrebările și tehnicile folosite în ședințele de coaching au ajutat-o pe Eliza să înțeleagă mai bine care este realitatea în care se află, care sunt soluțiile sau opțiunile iar mai apoi a ales câteva acțiuni care să o ajute să-și găsească echilibru în viață.

În momentul în care a conștientizat că situația nu este una tocmai roz a luat decizia de a ieși din zona de confort și a trecut la acțiuni. Desigur, este nevoie de voință pentru a face o schimbare. De multe ori anumite obiceiuri sunt greu de schimbat, dar atunci când acestea nu ne aduc beneficii, este bine să muncim la ele și să le înlocuim cu altele mai productive.

Coaching-ul se axează pe ceea ce îți dorești, pe țelurile și pe modalitățile prin care poți să obții acele lucruri. Te încurajează să îți cunoaști mai bine valorile și să ți le trăiești. Luptă împotriva limitelor psihice autoimpuse și dă naștere unor credințe pozitive.

Dacă vrei să citești mai multe despre ședințele de coaching pentru viață îți recomand și acest articol  life coaching

Coach-ul vă ajută să vă fixați mai bine obiectivele. De multe ori analizăm prea mult problemele, ne concentrăm mai mult pe ce nu merge în loc să ne gândim la soluții. Vei putea face un plan clar și specific care să îți ofere claritate în ceea ce ai de făcut, pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a reuși.

Dacă treci și tu prin stările Elizei și îți dorești să treci la acțiune, îți recomand să apelezi la un pachet de ședințe de coaching. Te aștept să ne cunoaștem. Mă găsești aici

640 427 Rareș Moruțan