Sesiunile de coaching pentru cariera sau pentru performanță se aplică fiecărei persoane care-și dorește mai mult de la ea, asta spuneam la începutul primului articol. Dacă nu ai citit încă prima parte, găsești articolul aici Coaching pentru carieră (I).
Continuăm să discutăm despre un alt aspect, respectiv despre blamare
Să dai vina pe cineva este mai la ’’îndemână’’ decât să îți asumi responsabilitatea. Cu toate acestea nu este deloc sănătos, mai ales atunci când te gândești la relațiile cu cei din jur. Atunci când ne spune cineva cum să facem un anumit lucru, că este un coleg sau managerul direct, iar acel lucru nu ne iese, ce facem? De cele mai multe ori, dăm vina pe el. Poate nu o facem verbal, dar în mintea noastră asta se întâmplă.
Dacă îți dorești să faci pași înainte în cariera ta, nu mai blama. Asumă-ți responsabilitatea și vezi ce poți face mai bine sau diferit data viitoare. Faptul că ceva nu a mers bine, nu înseamnă că tu nu ești bun. Înseamnă că acțiunile respective nu au dat roade și că trebuie să încerci ceva diferit.
Imaginează-ți că cineva din fața ta a greșit. Arată cu degetul către acea persoană. Ce observi? Nu cumva alte 3 degete se îndreaptă spre tine? Oare puteai face ceva diferit în acel moment astfel încât rezultatul să fie diferit?
De fiecare dată când conștientizezi că dai vina pe cineva sau pe un rezultat, adu-ți aminte de acest exercițiu și implică-te în soluție!
Cum reușesc să ating potențialul cu ajutorul sesiunilor de coaching?
E bine să știi ceea ce nu știi!
Să ai potențial înseamnă să ai toate resursele necesare pentru realizarea sau atingerea unor obiective sau sarcini.
Până acum ai aflat despre conștientizare și despre responsabilitate. Acestea sunt de folos în actul de coaching pentru că, ele te ajută să înțelegi realitatea în care te afli.
Pentru a atinge potențialul, este nevoie de multă voință, determinare și muncă, pragmatism dar și de câteva rutine de la care să nu te abați. Cu toate acestea, avem un mare inamic în astfel de momente, și anume frica.
Frica de a nu greși, de a nu ne ieși lucrurile ( de cele mai multe ori de aceea nu începem să facem o schimbare în viața noastră, tocmai pentru că ne este frică de eșec), de a nu ne face de râs în fața celorlalți, de a ne pierde aprecierea celorlalți, să nu fim arătați cu degetul etc, ne fac să nu ne atingem potențialul.
Studiile arată că folosim doar 40% din potențialul nostru și asta datorită fricii.
Prin sesiunile de coaching reușești să găsești opțiuni la problemele cu care te întâlnești. Vei reuși să depășești obstacolele de zi cu zi și un factor extrem de important, îți vei crește stima de sine.
Vei reuși să identifici acele resurse de care ai nevoie să-ți atingi obiectivele propuse. Și când spun resurse, mă refer la cele interioare, care sunt de multe ori într-o stare latentă, pentru că noi funcționăm pe pilot automat.
Creierul nostru face automat lucrurile recurente, nu le trece prin filtrul ’’gândirii profunde’’ sau a conștientizării. El este programat să salveze cât mai multă energie, de aceea este in modul automat.
Se blochează atunci când este supus anumitor sarcini pe care nu le-a mai întâlnit și atunci are nevoie de ajutor pentru a gestiona corect situația.
Creierul, o data ce a învățat cum să facă un lucru, el știe să-l replice de fiecare dată când e pus în fața acelei situații, de aici și replica ’’e ca mersul pe bicicletă’’.
Întrebările din sesiunile de coaching te vor ajuta să identifici cele mai bune soluții pentru astfel de momente și de aici să reușești să-ți atingi potențialul, să ai capacitatea de a gestiona cu brio momentele sau sarcinile dificile.
Auto motivarea
Factorii interni sau intrinseci ne motivează mai mult decât cei externi. Conștientizarea de sine ne ajută să înțelegem mai bine motivele pentru care facem ceea ce facem. Da, o mașină mai frumoasă sau un salariu mai mare ne motivează, fără doar și poate. Întrebarea este, pentru cât timp?
În companii încă se mai folosesc cei doi factori motivatori externi și anume recompensa sau pedeapsa: faci asta primești asta/nu faci asta se întâmplă asta.
Așa cum spuneam, frica poate fi o motivație puternică. Să-ți pierzi locul de muncă poate avea repercusiuni în viața fiecăruia. Cu toate acestea, această abordare inhibă responsabilitatea și mai ales creativitatea. Tot timpul vom fi în gardă, să nu greșim cu ceva sau să nu deranjăm pe cineva.
Până la urmă, care sunt factorii care te determină să îți faci cu plăcere munca, pe lângă recompensele despre care discutam? Ce te motivează ca în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi , să mergi la muncă cu entuziasm?
Pentru unii, posibilitatea unei avansări este un factor motivațional, și atunci este determinat să se auto-depășească tot timpul . Pentru alții, faptul că are un loc de muncă care îi oferă liniște după orele de program. Pentru alții, poate un program flexibil, munca în regim remote sau hibrid.
Unii pot aprecia și implicit îi motivează faptul că pot participa la sesiuni de dezvoltare, sesiuni de mentorat sau de coaching. Pentru alții, contează mediul și colectivul. Pe fiecare dintre noi ne motivează ceva, sau cel puțin ar trebui, iar asta ne ajută să avem acel sentiment de siguranță, atât de necesar fiecăruia dintre noi.
Îmbunătățirea comunicării prin sesiunile de coaching
Unii ar putea să se întrebe ce treabă are comunicarea cu cariera. Cam are, mai ales dacă ești pus în situația de a gestiona oameni, relații cu clienții și de ce nu, inclusiv cu colegii.
Pentru o persoană care trebuie să facă o prezentare în fața a 100 de oameni, a unor persoane pe care nu le cunoaște foarte bine sau către managerii superiori ai companiei, poate fi o problemă. Să fii coerent și să transmiți clar ce ai de comunicat către aceștia, poate reprezenta un factor de stres. De aceea, un coach te poate ajuta prin tehnici specifice să depășești această barieră.
Dar care este abordarea corectă legată de un coleg cu care nu te înțelegi dar ai mare nevoie de ajutorul său? Ce faci dacă doar el te poate ajuta? Dar dacă ești într-un conflict cu unul dintre colegi sau chiar cu managerul tău direct?
În coaching există tehnici care te ajută să gestionezi situațiile de conflict, atât cu tine dar și cu cei din jurul tău.
Dacă ești în conflict cu tine, tehnica te ajută să te înțelegi mai bine, sau să-ți înțelegi mai bine intențiile și să le pui să negocieze între ele pentru un scop comun.
Dacă este un conflict cu o altă persoană, atunci vei trece prin mai multe etape în care să evaluezi din mai multe unghiuri situația și perspectivele celorlalți. Vei realiza care sunt acțiunile concrete pe care trebuie să le faci pentru a gestiona acel conflict. Vei înțelege că are legătură de cele mai multe ori cu comunicarea eficientă. Dintre tine și cei din jur.
Fii curios, învață și dezvoltă-te
Atunci când ești curios înveți lucruri noi și astfel te dezvolți.
Cu toate acestea, să ieși din zona de confort poate da multe bătăi de cap. Până la urmă, de ce să depui mai mult efort? Ce ai de câștigat?
Am să iau exemplul folosirii unui calculator. În anii 2000, când am început să avem și noi acces la el, doar cei curioși au reușit să le ’’înțeleagă’’ și să le folosească la adevărata lor capacitate. Unii le foloseau să se uite la filme, alții să asculte muzică, alții să se joace. Mergeam la sălile de internet unde intram pe Mirc și comunicam virtual.
O mică parte dintre utilizatorii de atunci au fost curioși de ceea ce face un astfel de dispozitiv dincolo de divertisment sau timp liber. Și în timp, au descoperit o lume fără limite. Sunt aceia care poate astăzi sunt programatori, cercetători, lucrează în robotică sau orice altă meserie care are de-a face cu zona aceasta de IT.
Au fost curioși, au încercat și au învățat să lucreze cu aceste unelte.
Probabil că ai și tu prieteni sau cunoscuți care au făcut o reconversie profesională și care astăzi lucrează in domeniul IT.
Dacă ne uităm la toate schimbările prin care am trecut în ultimii 20-30 de ani, faptul că ne-am adaptat la acestea, ne-a ajutat să ajungem unde suntem astăzi. Industriile s-au schimbat, locurile de muncă necesită competențe noi, ceea ce ne-a determinat să învățăm lucruri noi și să ne dezvoltăm acele abilități necesare la locul de muncă. Am scris acum ceva timp un articol despre schimbare și adaptare, poți să-l găsești aici.
Beneficiile sesiunilor de coaching pentru cariera
Dacă este să trecem în revistă câteva beneficii ale sesiunilor de coaching pentru carieră, putem menționa faptul că te ajută să ai relații mai bune. Devii mai implicat la locul de muncă, ai mai multă satisfacție pentru tine și pentru ceea ce faci. Mai mult timp pentru activități sau pasiuni personale, te ajută să-ți crești adaptabilitatea , înveți lucruri noi. Îți îmbunătățești abilitățile și competențele. Toate acestea pentru o carieră de succes.
Sesiunile de coaching pentru carieră nu-ți garantează succesul decât dacă te implici 100% în acest proiect. Coach-ul îți este alături în călătorie, dar efortul trebuie depus de tine. Nimeni nu poate face lucrurile în locul tău, iar asta înseamnă că trebuie să-ți asumi responsabilitate în primul rând față de tine și mai apoi față de obiectivul tău.
Iar la final, îți las câteva întrebări care să te ajute.
Care este obiectivul tău legat de cariera ta? Care este realitatea, unde ești față de ceea ce îți propui/dorești? Care sunt lucrurile pe care vrei să le faci? Cât de mult îți dorești să faci aceste acțiuni?
Fără un scop sau obiectiv în viața de zi cu zi, călătoria poate deveni anevoioasă sau plictisitoare, iar viața e scurtă.
Dacă îți plac postările mele abonează-te la Newsletter pentru cele mai recente articole!