Coachingul pentru carieră devine din ce în ce mai des folosit în organizațiile din întreaga lume și asta nu întâmplător.
Sesiunile de coaching pentru carieră sau performanță se aplică fiecărei persoane care-și dorește mai mult de la ea. Indiferent că discutăm despre cei care au un rol de conducere sau despre cei care se află pe o poziție de execuție sau de implementare.
Complexitatea pe care astăzi o regăsim la locul de muncă ne forțează să ne depășim limitele. Să învățăm lucruri noi sau să aplicăm tehnici dintre cele mai variate de leadership sau de management. Chiar și pentru cei care nu au în subordine o echipă dar care fac parte din una, lucrurile devin din ce în ce mai complexe.
De ce ar vrea cineva să lucreze la anumite aspecte legate de cariera lui, care este motivația din spate?
În primul rând datorită nevoilor primare. Și putem aduce în discuție faptul că din venitul pe care-l primim ne acoperim hrana, îmbrăcămintea și adăpostul pentru noi și familia noastră.
Mai apoi, munca oferă și promovări, prestigiu, ierarhii și beneficii materiale care de multe ori atrage aprecierea celorlalți. Apartenența la grup dar și un scop comun alături de persoanele cu care ne desfășurăm activitatea la locul de muncă ne ajută să ne creștem stima de sine, desigur, fără să uităm de realizările personale.
Rolul coach-ului este acela de a te însoți în călătoria pe care ți-o planifici. Îți oferă posibilitatea de a explora anumite zone sau un potențial încă necunoscut ție. O călătorie care are la final recompensa mult dorită. De ce recompensă? Pentru că fără aceasta, și anume ’’care este scopul final sau ce am eu de câștigat din asta?’’, nu suntem dispuși să ne implicăm sau să fim responsabili pentru călătoria despre care discutam.
Pe parcursul acestui articol am să aduc în discuție anumite aspecte legate de cultură și mediu. Despre conștientizare și responsabilitate, auto motivare și potențial. De asemenea vei afla și despre comunicare, despre zona de confort și zona de învățare. Despre curiozitate și alte aspecte relevante. Sper ca până la final să descoperi care sunt beneficiile pe care le oferă sesiunile de coaching pentru performanță și să te convingi dacă ai și tu nevoie de ele.
Dezvoltarea este o călătorie, nu o destinație
Probabil că ai mai auzit această afirmație. Cu toate acestea, te întreb de câte ori ai stat să te gândești cu adevărat la sensul acesteia? În parteneriatul sau colaborarea dintre tine și coach vei avea șansa să te cunoști mai bine. Vei maximiza potențialul tău și te vei pune în valoare, te vei dezvolta și vei învăța lucruri noi.
Cultura și mediul la locul de muncă
A devenit un aspect destul de important să ai șansa să lucrezi într-o organizație în care, atât cultura cât și mediul să fie unul propice dezvoltării. Atunci când ne referim la cultura organizațională ne referim la cum decurg lucrurile la locul de muncă (valori, procese, proceduri, practici), adică ’’cum se face pe la noi’’. În schimb, mediul se referă la cum se simt oamenii în acea organizație sau cum privesc aceștia jobul pe care-l au.
Spuneam că este important să ai șansa să lucrezi într-o organizație concentrată pe dezvoltarea angajaților și așa este. Faptul că te trimite compania sau managerul la un training, intern sau extern, nu înseamnă că este axată neapărat pe dezvoltare. Este un pas, dar unul mic și insuficient.
Dacă în timpul cursului sau în pauză ai fost nevoit să răspunzi la un mail sau să faci repede un raport, asta nu este sănătos pentru tine. La fel, dacă după ce ai revenit din sala de curs nu poți aplica ceea ce ai învățat, atunci atât timpul tău cât și banii companiei au fost aruncați pe fereastră.
Când lucrurile se întâmplă diferit și anume poți aplica cele învățate acolo, atunci da, atât tu cât și compania sunteți pe un drum bun, pe unul al dezvoltării, al progresului.
Necesitatea schimbării culturii în vremurile noastre este extrem de necesară.
Dacă acum puțin timp discutam despre cantitate acum discutăm despre calitate. Trecem de la teamă la încredere, de la creștere la sustenabilitate. De la un manager sau un profesor care predă la unul care îi învață pe cei din jurul lor.
Toate acestea se întâmplă nu doar datorită concurenței sau a competiției cât datorită evoluției. De aceea companiile se bat pe angajații cei mai buni, mai performanți și mai competenți, iar asta duce la atragerea acestora si la retenția lor.
Dar ce faci atunci când simți că bați pasul pe loc? Că te-ai poticnit și că nu mai găsești o cale de ieșire, că lucrurile nu se mișcă în direcția dorită de tine. Sunt momente în care apar anumite blocaje. Prin sesiunile de coaching pentru performanță poți identifica care sunt resursele necesare pentru a depăși eventualele obstacole, teama, dubiile sau presupunerile care limitează performanța.
Prin aceste sesiuni poți diminua stresul, atât de des întâlnit în zilele noastre, sau sentimentul că lucrurile îți scapă de sub control. Toate acestea pot duce, dacă nu cumva deja au făcut-o, la scăderea încrederii în sine. Îți recomand să citești și acest articol legat de încrederea în sine.
Conștientizarea prin sesiunile de coaching pentru carieră
Cât de conștient ești de faptul că respiri? Sau că ai clipit, sau de felul în care te simți chiar acum citind acest articol?
Nu prea o facem, nu? Suntem pe pilot automat și asta fără să vrem.
La fel putem spune și despre nivelul nostru de dezvoltare, nu prea suntem conștienți de el. Doar atunci când suntem puși în anumite ipostaze ne putem evalua nivelul de cunoștințe sau de abilități. Cât de ușor ne adaptăm la schimbare sau cât de ușor putem asimila noi deprinderi specifice jobului nostru.
Te invit să analizezi unde te afli în raport cu nivelul tău de dezvoltare.
Te afli în zona de ’’dependență’’? Respecți cu strictețe ce ți se spune, sau dacă ești liderul unei echipe asta ceri de la echipa ta? Această variantă de comandă și control poate aduce rezultate pozitive sau performanță, însă pe o perioadă foarte scurtă de timp, și cu multe minusuri pe o perioadă mai lungă.
Indiferent că faci parte dintr-o astfel de echipă sau chiar conduci în această manieră, ia în calcul următoarele întrebări. Sper să te ajute să conștientizezi beneficiile sau minusurile acestei metode:
- Cum este relația în echipă?
- Responsabilitatea fiecărui individ, la ce nivel este?
- Ai sentimentul sau teama de un posibil eșec?
- Câtă încredere ai în tine?
- Se blamează mult în cadrul echipei?
- Toți sunteți implicați în scopul comun, aveți o direcție clară?
- Nivelul de entuziasm și de energie la cel nivel se află?
Dependența la locul de muncă nu ajută decât la început, atunci când nu prea știi ce și cum să faci lucrurile.
Nu ai cum să te dezvolți într-o echipă în care lucrurile se fac sub această formă. Acest stil limitează dezvoltarea, învățarea, implicarea, responsabilizarea, chiar și relațiile.
De cele mai multe ori, aceste relații sunt tranzacționale. Dai asta și primești asta sau nu faci asta ți se întâmplă asta… Iar performanța s-ar putea nici să nu fie una remarcabilă, cel puțin pe termen lung.
Pentru a trece de la zona de ’’dependență’’ la zona de ’’independență’’ este nevoie de să îți reamintesc de cultura și de mediul organizațional. Ține atât de tine cât și de echipa din care faci parte. De dorința de a evolua și de a te dezvolta.
Atunci când ești independent lucrurile se desfășoară altfel. Simți că ai succes, atât tu cât și echipa din care faci parte. Nivelul comunicării și al interacțiunii este unul eficient. Te simți responsabil pentru activitatea sau rezultatul pe care trebuie să-l livrezi. Ai încredere în tine și în abilitățile/competențele tale. Simți că te dezvolți și că înveți din fiecare experiență sau activitate nouă.
Sesiunile de coaching pentru performanță te pot ajuta să înțelegi ce îți dorești de la tine. Este important să înțelegi unde ești în acel moment în legătură cu cele de mai sus, realitatea în care te afli. Fără aceasta etapă, îți va fi greu să găsești soluții pentru acele sincope din cariera ta. Îți reamintesc faptul că dezvoltarea este una continuă, iar pentru asta este nevoie de implicare si de responsabilitate.
Responsabilitatea
Singura persoană responsabilă de dezvoltarea ta ești tu! Chiar dacă este și sarcina managerului sau a companiei, fără a-ți dori să faci un pas în față, acest lucru este imposibil. De aceea, pe lângă responsabilitățile față de familia noastră și semenii noștri, companie și colegi, noi trebuie să fim o prioritate constantă în viața noastră.
Iar această abilitate o putem dezvolta cu timpul, necesită disciplină și efort. Înseamnă că suntem asumați pentru ceea ce facem, că ne înțelegem rolul și realizăm că lucrurile sunt în controlul nostru.
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este acela de a nu mai da vina pe ceilalți. Încearcă să faci parte din soluție nu din problemă! Ne este mai ușor să dăm vina pe alții. Cu toate acestea știm bine că nu aceasta este soluția eficientă, care să rezolve problema.
Al doilea lucru este acela de a ieși din zona de confort. Atunci când ești dispus să înveți lucruri noi sau măcar să le încerci, este important să lucrezi la voință. Chiar dacă ai un obiectiv clar și ai reușit să înțelegi realitatea în care te afli, fără voință acțiunile sau opțiunile găsite de tine nu se vor concretiza.
Colaborarea cu un coach te va ajuta să înțelegi cât de dispus ești, sau câtă voință ai, pentru a duce la bun sfârșit respectivul plan.
În acest articol ai aflat câteva aspecte despre cultură și mediu, despre conștientizare și responsabilitate. Pentru a face pași importanți în carieră, ai nevoie de fiecare dintre acestea.
Mai sunt câteva ingrediente necesare, iar despre acestea voi vorbi în articolul următor, pe care-l găsești aici.
Aduc în discuție aspecte legate de blamare, potențial, auto motivare, comunicare dar și despre beneficiile pe care le au sesiunile de coaching pentru performanță.
Dacă îți plac articolele mele te invit să te abonezi la newsletter pentru cele mai recente postări.