Încrederea în sine îți oferă siguranță, iar aceasta se construiește pe baza experiențelor noastre.
Tu cum stai cu încrederea în sine? O întrebare la care de multe ori cădem pe gânduri. Și asta pentru că nu stăm toată ziua să ne analizăm și să ne punem întrebări de conștientizare. Suntem tentați să spunem că suntem bine, dar puși în fața unor provocări, descoperim că lucrurile nu stau chiar așa.
Poate că sunt decizii pe care trebuie să le luăm, schimbări în viață ,sau să ne spunem punctul de vedere. Cu toate acestea, în anumite ipostaze ne dăm seama că mai sunt lucruri de îmbunătățit. Fiecare dintre noi am avut momente în care am simțit că sunt lucruri pe care putem să le dezvoltăm în legătură cu încrederea în noi. Legate de abilitățile sau competențele noastre, curajul de a face sau de a spune ceea ce credem și simțim, în judecata noastră.
Suntem cu adevărat conștienți de calitățile noastre? De abilitățile sau competențele pe care le-am dezvoltat pe parcursul vieții noastre? Chiar avem curajul de a lua decizii chiar dacă ar putea fi dureroase sau riscante? Avem cu adevărat încredere în puterile noastre?
Sunt întrebări care ne ajută să ne clarificăm cât de cât în ce ape ne scăldăm. Dar mai este ceva!
Atunci când ai fost pus în fața acestor provocări, ce decizie ai luat? Câtă încredere în tine ai avut astfel încât să ieși din respectiva situație? Sau….ești încă acolo?
Ca să putem ajunge la un răspuns, este nevoie de a înțelege puțin cum funcționează creierul și ce ne ajuta sa avem încrederea în noi. Acesta, în fiecare clipă scanează mediul înconjurător. Ne spune dacă suntem în siguranță, dacă știm să rezolvăm anumite sarcini, își ia feedback pentru a reacționa.
Pata oarbă și zona necunoscută
Sunt lucruri de care suntem conștienți și aici mă refer la acele aspecte pe care le știm despre noi, fără a avea nevoie de confirmare din partea celor din jur.
Mai sunt însă aspecte de care noi nu suntem conștienți dar pe care ni le confirmă cei din jurul nostru. Aici poate fi feedback-ul pe care-l primim la muncă din partea colegilor sau a managerului. Aceasta zonă, numită și pata oarbă, ne oferă confirmare și practic ne încarcă cu încredere și validarea că ceea ce facem, facem bine.
Mai este totuși o parte, numită zona necunoscută, care ne este ascunsă atât nouă cât și celor din jurul nostru. Ea nu se manifestă și atunci este greu să o identificăm. Nu înseamnă că nu avem anumite abilități sau competențe. Însă, pentru că nu am fost expuși anumitor stimuli externi sau interni, nu le-am accesat.
Pentru a-ți crește încrederea, cele două zone, pata oarbă și zona necunoscută, au nevoie de explorare și de validare. Iar aici este vorba de capacitatea fiecăruia de a se descoperi, de a conștientiza aspecte din viață și, cel mai important, e bine să știi ceea ce nu știi!
Ce trebuie să conștientizăm este faptul că, încrederea, la fel ca și curajul sau ambiția, sunt resurse interne. Ele sunt acolo doar că trebuie să lucrăm la ele. De cele mai multe ori lucrurile nu trec de la sine. De mâine tot de mâine rămâne.
Atunci când avem încredere în noi luăm decizii mai rapid. Privim cu încredere acele momente din viață în care suntem expuși sau ne simțim ’’atacați’’.
Când privim cu îngrijorare viitorul nostru, acela este primul moment în care este nevoie de puțină conștientizare.
Ai observat că atunci când stai bine cu încrederea ești dispus/ă să riști mai mult? Să ieși din zona de confort?
Coach sau mentor
De aceea, unii apelează la un coach sau la un mentor, pentru că nu avem puterea de a ne uita la noi și de a înțelege ce știm, ce putem și mai ales ce am putea ști! Un obiectiv de coaching poate fi acela de a crește încrederea în propriile forțe. Sau să avem curajul de a face o schimbare în viață. Poate fi vorba de un job, de o relație, o viață mai sănătoasă sau de a începe un proiect nou.
Te descoperi pe tine, își descoperi valențe și resurse noi, lucrezi la ele și începi să le pui în valoare. Îți crește motivația și de aici implicit încrederea că poți face față noilor provocări. Apare satisfacția micilor realizări.
Emoțiile și nevoile noastre în relație cu încrederea în sine
În permanență suntem în contact cu cei din jur. Asta înseamnă că, vrem nu vrem, ne comparăm cu aceștia în relațiile noastre cu ei. Ne uităm la competențele celor din jur și ne evaluăm pe noi în comparație cu aceștia. Cu siguranță că au fost momente în care am admirat persoane din jurul nostru legat de felul în care se manifestă sau știu să facă anumite lucruri.
Că vorbim de o prezentare sau de o analiză, de lejeritatea cu care vorbește cu cei din jur, de anumite abilități sau competențe tehnice. De aici poate interveni senzația de inferioritate sau micile ’’slăbiciuni’’ comparându-ne cu ceilalți.
Exemplu: care sunt acele abilități pe care tu le ai și la care ceilalți nu excelează? Nu putem să le facem pe toate la fel de bine. Asta înseamnă că automat și tu excelezi la anumite capitole doar că încă nu le-ai identificat. Descoperă-le și pune-le în valoare!
Acumulatorii încrederii în sine
Fiecare dintre noi are niște ’’acumulatori’’ care se încarcă sau descarcă cu emoții sau nevoi, care alimentează încrederea. Atunci când ne simțim bine, avem rezultate bune, suntem lăudați sau apreciați, remarcați sau puși în valoare, atunci acești acumulatori se încarcă și automat și încrederea în noi și forțele noastre cresc.
În schimb, atunci când lucrurile acestea nu se întâmplă, nivelul scade și începem să avem întrebări legate de noi, de ceea ce facem sau știm. De puține ori conștientizăm aceste aspecte, ne lăsăm duși de val și mai ales, nu reacționăm în vreun fel. Cu trecerea timpului, realizăm că nivelul nostru de încredere este scăzut. Atunci începem să ne punem fel și fel de întrebări, care nu au legătură neapărat cu ce meserie avem și cine suntem, ci mai degrabă cu ce zic cei din jurul nostru.
Exemplu: ce poți TU să faci în legătură cu tine și cum te poți evalua cât mai obiectiv? Chiar dacă suntem în permanență în relații cu cei din jur, găsește un sistem prin care să poți să te cunoști mai bine și să te evaluezi corect. Acceptă lucrurile pe care le poți face mai bine și tratează fiecare mic eșec ca pe o lecție de viață.
Teama sau frica
Cei ce ’’trăiesc’’ în viitor se pot alege cu multe temeri. Dar dacă…
Nivelul încrederii în noi ne poate ajuta sau din contră, ne poate sabota, în relație cu temerile noastre. De ce ai prefera să rămâi într-o relație toxică? Știi că nu ți-e bine dar cu toate acestea nu iei nici o decizie. Probabil pentru că ți-e teamă să o iei de la început cu altcineva. Sau poate că îți pui problema că nu mai ești atractiv/ă, nu ai ști de unde să începi o nouă relație, sau poate ca îți este teama de a trăi în singurătate.
De ce ai prefera să NU faci o schimbare la locul actual de muncă? Nici nu trebuie să te gândești neapărat să mergi în altă companie. Mă refer la a schimba departamentul sau poate poziția. Chiar dacă simți că te-ai plafonat și că ai avea nevoie de o schimbare, totuși apare teama de a face această schimbare. Simți că poate nu te vei descurca. Nu știi cum este noul șef sau colectivul, dacă vei reuși să dai randament sau dacă merită efortul.
Încrederea în sine poate fi afectată atunci când te gândești la singurătate, la insecuritatea locului de muncă, la faptul că poate să-ți fie afectat statutul sau relațiile cu cei din jur, de ce nu și partea financiară.
Exemplu: când faci o schimbare poți învăța lucruri noi, poți cunoaște oameni noi și te poți simți împlinit/ă. Încearcă să fii curios, să-ți asumi mai multe riscuri, pune-te pe primul plan ( fără a fi egoist). Gândește-te mai mult la tine și la starea ta de bine. Trăiește prezentul, și conștientizează faptul că în fiecare zi poți realiza lucruri diferite care te pot împlini sau te pot dezvolta.
Evaluarea
Atunci când apare o situație de genul acesta, în care nu ai certitudinea că știi sau poți, îți recomand să-ți faci o analiză, respectiv o listă cu pro și contra sau cu + și -. Poți cere celor din jur, cei care te cunosc cu adevărat, un feedback, astfel încât să înțelegi mai bine unde te afli. Mai apoi, vei ști ce este de făcut. Ești pregătit/ă sau mai sunt lucruri de dezvoltat la tine? Este mai ușor să înțelegi realitatea.
Atunci când încrederea în noi este la un nivel scăzut, suntem și mai vulnerabili. Orice feedback primit este luat ca unul personal, deși el poate se referea la o activitate sau o acțiune pe care am făcut-o și pe care puteam să o facem mai bine. Practic nu avea legătură cu persoana ci cu acțiunea. Este important să facem această diferențiere între persoană și acțiune.
Micile succese ajută încrederea în sine
Uităm să ne bucurăm de micile succese, care ne încarcă cu energie și entuziasm, implicit cu încredere. Ne setăm obiective mari, îndrăznețe, iar dacă nu le îndeplinim atât de repede precum ne-am stabilit, avem tendința să ne simțim învinși și apare dezamăgirea. Așa cum Roma nu s-a clădit într-o zi, așa nici noi nu putem realiza peste noapte niște obiective care necesită probabil mult timp și multă energie.
Cu pași mici dar siguri putem realiza ce ne-am propus. Iar fără a avea încredere în noi, în capabilitățile și competențele noastre, nu vom reuși. În fiecare zi dacă reușim să facem 1% din ce ne-am propus din acel obiectiv, înseamnă că avem șansa ca la finalul celor 100 de zile să-l și atingem. Îți recomand articolul puterea obiceiurilor.
Cunosc suficiente persoane care au avut atât de multă încredere în ele încât au avut curajul de a face o schimbare în viața lor, una majoră, care a adus impact. Chiar și tu dacă te analizezi mai bine ai reușit să faci asta la un moment dat. Poate că te-ai mutat dintr-un oraș în altul, ai schimbat un job, ai devenit părinte sau orice exemplu care a fost mai presus de o decizie simplă, a avut la bază o doză mare de încredere că poți reuși.
Starea aceasta de încredere în sine se poate dezvolta, dar asta în timp. Ce este mai plăcut decât să te simți bine tu cu tine. Să știi că ai capacitatea de a face față cu brio la toate încercările vieții, la muncă sau în viața personală?
Te invit să-ți faci lista cu pro și contra, să vezi unde te afli și ce mai este de îmbunătățit la tine.
Dacă îți plac postările mele te invit să te abonezi la Newsletter.