Life coaching, un termen pe care-l auzim destul de des în ultimii ani, se poate traduce ca fiind suportul necesar pentru a reuși să obții ceea ce-ți propui în viață. Iar aici putem discuta despre viața de cuplu sau de familie, felul în care te simți la locul de muncă, cât de mulțumiți suntem cu relațiile pe care le avem cu cei din jur sau chiar cu noi înșine.
Motivul pentru care să apelezi la sesiuni de life coaching
În viața fiecăruia dintre noi apar momente în care simțim că ne-am blocat. Avem sentimentul de nemulțumire față de ceea ce realizăm sau pur și simplu că nu suntem bine cu noi înșine ori cu cei din jur.
De multe ori reușim să depășim cu brio aceste momente, ne repliem și avem capacitatea de a depăși aceste mici obstacole.
Cu toate acestea, sunt și perioade în care nu reușim acest lucru. Iar starea noastră de spirit, căci până la urmă despre asta este vorba si anume, cum ne simțim noi în relație cu cei din jurul nostru, are de suferit.
Corpul nostru resimte momentele acestea. Suntem lipsiți de empatie, avem energie scăzută, suntem lipsiți de dorință iar implicarea în tot ceea ce facem este la un nivel scăzut.
De aici trecem la o altă etapă și anume lipsa de încredere în noi. Sau în cei din jurul nostru ,iar rezultatul poate duce la eșec. Eșec în relația cu partenerul sau familia, eșec la locul de muncă, sau chiar cu noi înșine.
Avem de cele mai multe ori tendința de a rămâne în această zone de nemulțumire. Sperăm că la un moment dat va trece. Dar oare toate acestea trec de la sine, fără ca noi să facem ceva diferit? De cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru.
De aceea, dacă apare acest moment de ’’aha’’ și anume reușim să conștientizăm că nu suntem bine noi cu noi, este bine să trecem la acțiune.
Cum te ajută sesiunile de life coaching?
Motivele pentru care nu reușim să depășim aceste blocaje pot fi multe. Comunicarea poate fi un motiv. Sau curajul, lipsa unui obiectiv care să te provoace, sănătatea, aprecierea celor din jur… pot fi multe și greu de cuprins.
Nevoia fiecăruia dintre noi este aceea de a-și încărca bateriile cu energie pozitivă, iar asta vine din felul în care ne simțim. De aprecierea celor din jur, de reușitele noastre, de atmosfera și relațiile pe care le avem.
Sesiunile de life coaching te ajută să observi care este realitatea în care te afli. Îți oferă posibilitatea de a găsi resurse noi sau acțiuni care să te ajute să treci peste blocajele apărute în viața ta.
Faptul că ai alături un coach care este acolo să te ajute și să-ți ofere acel cadru profesionist pentru a reuși, te poate ajuta mai mult decât acele sfaturi primite de la cei din jur. Nu că ele nu sunt de ajutor, doar că fiecare dintre noi suntem diferiți. Ce a mers la unii nu înseamnă că se poate aplica și la ceilalți.
Ca principiu de baza, de la care se pornește în aceste sesiuni, vei trece prin faza de a stabili un obiectiv concret. Mai apoi vei înțelege mai bine realitatea în care te afli.
Vei trece prin opțiunile pe care le ai și foarte important, ce-ți propui să faci diferit. După aceea vei pune în practică acele acțiuni pe care le-ai stabilit, iar mai apoi faci o evaluare. Vei înțelege ce merge și ce nu, ce te ajută și ce trebuie să îmbunătățești.
Beneficiile unor sesiuni de life coaching și colaborarea cu un coach
Când eram mici și încă mai ningea afară, ne strângeam de la mic la mare și urcam cele mai înalte dealuri pentru a ne da pe derdeluș. Și nu conta că ne apuca foamea sau că era un frig de crăpau pietrele. Sau că ne udam hainele și la propriu înghețau pe noi.
Obiectivul nostru era acela de a ne urca cât mai sus cu putință și astfel să simțim acea adrenalină de a ne da cu sania. Și ne gândim cât efort depuneam să urcăm acele dealuri, pentru doar câteva minute de bucurie. Iar odată ajunși jos porneam cu entuziasm și frenezie spre vârful dealului.
Cum ar fi fost dacă nu erau acei copii din jurul tău? Cât de multă dorință puteai să ai pentru a face acest lucru din nou și din nou? Când suntem singuri, plăcerea nu este atât de mare și nici imboldul nu prea există ’’hai să ne mai dăm o data’’.
La fel este și în viața de zi cu zi. Singur nu-ți prea vine să faci lucruri, să te auto-depășești. De aceea, în colaborarea cu un coach, situația se schimbă.
Nu doar că ai parte de un profesionist care este acolo să te ajute, dar ai parte de un ’’camarad’’, ca în copilărie, care să te ajute să te auto-depășești. Să te ajute să conștientizezi de progresele făcute și să sărbătoriți fiecare reușită.
Ca beneficii în urma acestor sesiuni de life coaching putem enumera și faptul că reușim să ne creștem gradul de conștientizare asupra relațiilor cu cei din jur.
Înțelegem mai bine care sunt comportamentele noastre față de aceștia.
Tot ca beneficiu putem aduce în discuție faptul că reușim să conștientizăm mai bine care sunt competențele, abilitățile sau aptitudinile pe care le avem. De-asemenea și cele la care simțim nevoia de a lucra și a le dezvolta.
Putem înțelege mai bine care sunt valorile noastre, convingerile sau credințele și de ce nu să înțelegem mai bine cine suntem cu adevărat.
Fiecare dintre noi simțim nevoia de apartenență la un grup. Avem nevoie de conexiuni cu persoanele din jurul nostru dar și de o misiune pentru noi înșine. De aceea aceste sesiuni ne pot ajuta să ne îmbunătățim și chiar să ne depășim acele bariere sau blocaje.
Tehnici aplicate în aceste sesiuni de life coaching
Coaching-ul este despre prezent și viitor. La fel, atunci când apelezi la sesiuni de coaching este bine de știut că lucrezi cu mintea ta. Dacă vrei să scapi de anumite paradigme sau crezuri/convingeri care nu te ajută, atunci este nevoie de muncă pentru a le înlocui cu ceva care să-ți aducă plus valoare.
Există tehnici în coaching care te pot ajuta să îți gestionezi mult mai bine relația ta cu tine însăți. Fiecare dintre noi are anumite convingeri, dar și anumite ’’părți ne pot sabota’’ (suflet, minte, gânduri , sentimente etc). Lucrând cu acestea vei reuși să le pui în armonie și astfel să te simți tu mai bine cu tine.
Un exemplu poate fi acela că vrei să mergi la sală dar asta înseamnă că nu vei petrece prea mult timp cu cei dragi. Este greșit să ai grijă de corpul și de sănătatea ta? Asta nu înseamnă că-i iubești mai puțin pe cei de acasă. Este nevoie să găsești acele soluții care să împace ambele părți ale tale. Iar soluții la acest exemplu sunt, iar expertul în ele ești chiar tu.
O altă tehnică utilă atunci când simți că lucrurile nu merg bine în relație cu cei din jurul tău este aceea a îmbunătățirii relațiilor conflictuale. Indiferent că discutăm despre familie, partener, prieteni sau colegi de la muncă.
Ea te ajută să înțelegi perspectiva lucrurilor din mai multe unghiuri. Felul în care vezi tu lucrurile e una, însă te-ar ajuta să privești lucrurile și din prisma celuilalt? Cu siguranță că da. Această tehnică te ajută să înțelegi care sunt acele acțiuni necesare pentru a gestiona mult mai bine acele situații de conflict.
Prin tehnicile de coaching poți dobândi abilități noi care să te ajute în situațiile dificile
Unul dintre lucrurile fantastice ale creierului este acela că dacă a reușit să învețe ceva nou, să zicem o competență nouă, nu mai are nevoie să o învețe. O dată ce a învățat-o știe să o pună în practică și data viitoare.
Tehnicile sunt menite să te ajute să treci la un alt nivel al competențelor. Te ajută să reușești în ceea ce-ți propui, ceea ce înseamnă că automat și încrederea în tine crește, implicarea și motivația ating noi limite. Un singur lucru este important și anume, să vrei să faci o schimbare!
Recompensa în urma sesiunilor de life coaching
Mă întorc la povestea cu săniușul. Care era recompensa efortului depus în urcarea acelor dealuri, a frigului sau a micilor accidentări? Poate senzația de apartenență la grupul acela de copii. Sau la bucuria de a ne juca în zăpadă, la competiția cu săniile.
Toate acestea sunt legate de acele sentimente care ne făceau să ne mai dăm o tură și încă o tură.
Ce recompensă mai bună poate fi aceea de a avea o relație de armonie cu partenerul de viață, cu părinții sau copii? Să simți aprecierea acestora sau a colegilor de la muncă?
O relație bună cu cei din jur poate exista doar dacă în prealabil relația ta cu tine este una bună. Dacă în viața ta există nemulțumire, atunci este destul de greu ca în relație cu cei din jur să poți fi altfel. Dacă tu nu le zâmbești celor din jur, nici aceștia nu prea au motive de a o face cu tine…
De aceea sesiunile de coaching te ajută să-ți găsești echilibrul personal în primul rând și mai apoi cu cei din jur. Investiția pe care o faci apelând la astfel de sesiuni îți poate îmbunătăți sau chiar salva relațiile cu cei din jur.
Totodată te ajută să te dezvolți și să acumulezi experiențe noi, valențe noi și abilități pe măsură. Îți recomand să citești și acest articol despre dezvoltare personală.
Atunci când simți că lucrurile nu merg așa cum vrei tu, când simți că nu ai sau nu mai găsești soluții, treci prin cele 4 întrebări și vezi ce e de făcut:
-care este obiectivul meu, ce îmi doresc?
-care este realitatea, cu ce mă confrunt eu de fapt?
-care sunt opțiunile mele, ce pot face?
-cât de mult îmi doresc să realizez/obțin acest obiectiv?
Dacă îți plac postările mele, te invit să te abonezi la Newsletter pentru a afla cele mai noi articole.