De curând povesteam cu o cunoștință despre teama față de tehnologia de astăzi sau inteligența artificială și de schimbările pe care le pot aduce acestea în viața noastră.
Și cred că acest subiect începe să îngrijoreze pe destul de multă lume. Indiferent că sunt persoane trecute de prima tinerețe, sau care nu sunt atât de familiare cu noile tehnologii, tinerii care astăzi sunt pe băncile școlii, sau cei până în 40 de ani. Până la urmă, că vrem sau nu, toate joburile sunt impactate într-un fel sau altul de acestea.
Mulți ne punem întrebarea unde se va ajunge cu aceste noi tehnologii, ce se va întâmpla cu noi și cu joburile noastre. Răspunsul creatorilor și dezvoltatorilor acestor tehnologii este simplu, nu știm. De aceea eu cred că important este să ne uităm pozitiv la toată această evoluție și schimbările ce vor veni. În principiu, evoluția ne-a adus unde suntem astăzi ca omenire.
Dacă ne uităm la istoria recentă, în ultimii 100 de ani, lucrurile au evoluat destul de repede iar asta, în cele mai multe cazuri, a fost de mare ajutor omenirii. Astăzi călătorim în mașini, trenuri, avioane, repede, cu un confort sporit și cu un grad mare de siguranță. Cum ar fi să fim nevoiți să ne deplasăm ca acum 100 de ani, cu mijloacele de transport de atunci? Cum ar fi să ajungem acasă și să aprindem o lumânare când se lasă întunericul, în loc să aprindem becul? Dar să mergem și să scoatem apa cu găleata din fântână și să o punem la încălzit, și asta pe o sobă cu lemne?
La fel, dacă acum 30 de ani cineva ne-ar fi spus că anumite locuri de munca vor dispărea, am fi spus că este imposibil. Îmi aduc aminte că în copilărie, eram la țară în vacanță și am vrut să-mi sun mama. Am mers la poștă, de unde puteai să vorbești la telefon, iar o doamnă amabilă m-a lăsat să văd cum face legătura. Am rămas fascinat de o mașinărie imensă. Avea multe orificii, niște cabluri care aveau în capăt mufe și astfel reușea să mă conecteze la telefon cu mama. Ce interesant, după aproape 20 de ani lucram și eu într-un magazin de telefonie mobilă care avea ca slogan … te conectează cu tehnologia. 😊
Ei, oare doamna aceea și-ar fi putut imagina că locul ei de muncă va dispărea? Că ceea ce face ea o va face tehnologia și că trebuie să-și găsească un alt loc de muncă? Cum ar fi reacționat dacă cineva putea să-i spună acest lucru? Oare sentimentul si reacția ei nu ar fi fost la fel cum ne simțim și reacționăm noi astăzi?
Dar dacă cineva ne-ar fi spus că magazinele de panificație, lactate, legume-fructe, băcăniile, merceriile și magazinele alimentare vor dispărea și locul lor va fi luat de magazine care le vor îngloba pe toate acestea, cum am fi reacționat? Și toate acestea s-au întâmplat relativ recent. Cu toate acestea am reușit, în mare parte să ne adaptăm la nou și la normalitatea de zi cu zi.
Astăzi avem sectoare diferite care s-au dezvoltat și care au acaparat o mare parte a forței de muncă. Că vorbim despre sectorul bancar, comerț, servicii, construcții, farmacii, companii de IT, agricultura, instituții publice și toate celelalte, ele beneficiază de noile tehnologii și de inteligența artificială. Am evoluat împreună și ne este mai bine, o normalitate de care ne-ar fi greu să ne dezobișnuim.
Da, cu siguranță că vor exista schimbări și prea puțină lume ne poate spune în ce direcție o vom lua. Cu toate acestea, sunt câteva aspecte care stau în controlul nostru și la care trebuie să fim atenți. Nu toți vom fi obligați să excelăm în cunoștințe legate de zona aceasta de IT. Cu siguranță că relațiile interumane vor continua să existe și vor fi căutate, doar că probabil vor fi puțin diferite. Tocmai ce am trecut printr-o pandemie, care, pentru mulți dintre noi a însemnat să lucrăm de acasă. Ne-am adaptat, unii mai ușor, alții mai greu. Am reușit chiar dacă la izbucnirea acesteia nu știam ce se va întâmpla.
Și care a fost nevoia noastră primară în acea perioadă? Să putem să ne vedem, să relaționăm unii cu ceilalți.
Astăzi, avem locuri de muncă doar de acasă sau avem posibilitatea de a munci câteva zile pe săptămână de acasă și ni se pare o normalitate, toate acestea pentru că avem acces la tehnologie. Ne-am adaptat și de această dată.
Ce trebuie să facem? Consider că în primul rând trebuie să fim curioși. Să încercăm lucruri noi, activități noi. Să ne concentrăm pe ceea ce ne place și să ne uităm cu interes la noutățile care apar. Să investim în noi, în abilitățile și competențele noastre și să fim la curent cu nevoile din piață. Nu este de ajuns să facem un curs și gata. Tot timpul trebuie să ne uităm în perspectivă și să ne concentrăm pe dezvoltarea noastră. ( te invit să citești și acest articol Dezvoltare Personală – Cum te ajută coachingul să devii mai bun ).
Spuneam să investim în noi, iar acest aspect este important de conștientizat. Mare parte dintre cursuri presupun o cheltuială. De la câțiva lei la câteva sute sau mii de lei. Totuși, ea este o investiție pentru fiecare dintre noi și asta pentru că, odată ce deprindem noi abilități sau cunoștințe, acestea ne vor ajuta să fim mai buni sau mai eficienți. Iar asta cu siguranță că în timp, va avea un impact pozitiv la locul de muncă și în viața noastră. Iar tehnologia poate fi una dintre abilitățile la care să mă concentrez în viitorul apropriat.
Mai apoi, construiește relații de calitate, învață de la persoane relevante, urmărește acele persoane care te provoacă să te dezvolți. Lucrează la încrederea în tine, găsește să faci ceea ce-ți place și de unde poți să-ți iei feedback pozitiv. Concentrează-te pe ceea ce-ți stă în control. Vezi ce poți face astăzi pentru tine și pentru cei din jurul tău și vezi viitorul ca pe o provocare. Cei ce trăiesc în trecut au regrete, cei ce trăiesc în viitor au temeri, nu te abate de la obiectivele tale.
Sesiunile de coaching te ajută să-ți găsești calea mai ușor, să accelerezi dezvoltarea și învățarea. Te ajută să vezi din mai multe perspective nevoia ta de dezvoltare dar și abilitățile pe care le deții, resursele de care ai nevoie pentru a face față schimbărilor de zi cu zi și de ce nu, să te împrietenești cu tehnologia. 😊
La final, îți las câteva întrebări la care să te gândești și care te pot ajuta:
- ce știu să fac?
- ce trebuie să știu să fac?
- cât de deschis/ă sunt eu la schimbare?
- cât de ușor mă pot adapta la tot ce este nou?
- care sunt abilitățile pe care angajatorii le caută la angajați?
- ce vreau să învăț nou în perioada următoare?
- este oare tehnologia un pericol pentru mine sau doar teama mă face să ma simt nesigur/ă pe mine?
Dacă îți plac articolele mele te invit să te abonezi la Newsletter pentru a primi cele mai recente noutăți.